Anløbsbroen Marstal

Anløbsbroen Marstalfernisering - 10 juli 2015

Anløbsbroen i Marstal - byggeworkshop for arkitektstuderende 2015


Igen i år - sommeren 2015, havde jeg sammen med en lille gruppe studerende fra arkitektskolen i København, fornøjelsen af at arbejde en uges tid på Marstal Søfartsmuseum.


Siden 2013 har Marstal Søfartsmuseum og M/S Samka været centrale medspillere når vi gennem 1:1 workshops, har introduceret arkitektstuderende for Dansk Søfartshistorie og Bådebyggerhåndværket - og i gennem disse begevinheder søgt at skabe bedre forståelse, såvel på tværs af faggrænser og aldersgrænser som mellem regioner i Danmark - til lands og til vands.


I 2013 sejlede M/S SAMKA vores Maritime pavilloner fra museumsværftet ved Fregatten Jylland i Ebeltoft til Kulturhavn København. I 2014 byggede vi, på en 10 dage lang workshop i Marstal, 6 teaterpavilloner som senere sejlede med M/S SAMKA på sommertogt i Øresund.


Workshoppen og opholdet i Marstal blev en stor og lærerig oplevelse for de studerende og samarbejdet mellem de lokale og de studerende gik rigtig godt. Derfor blev vi enige om at arbejde for at gøre sommerskolen på Eriksens plads til en tilbagevendende begivenhed.   


Hvor vi tidligere havde arbejdet sammen om produkter til brugere i Øresundsregionen, var tanken at vi 2015 år skulle bygge noget som skulle blive på Ærø. Arbejdstitlen var "Den maritime Teater karavane" og ideen var at producere 6 små vogne der skulle kunne trækkes rundt og gøre gavn og skabe glæde til de forskellige kulturaktiviteter på Ærø.


Men de fonde vi søgte bakkede desværre ikke op om projektet, og jeg måtte meddele de studerende at de skulle finde andre ting at tage sig til den første uge af deres sommerferie, og det gjorde en del. Men bedst som vi var ved at droppe projektet skrev Erik at projektet fortjente at blive gennemført - og når det siges at der ikke flyver måger efter et skib fra Marstal, så genkender jeg ikke den underliggende hentydning til Marstallernes nærrighed, men derimod til Marstallernes manøvredygtighed, og det er måske på grund af den, mågerne har svært ved at følge med.


Alle kastede sig ind i det på frivillig basis. Projektet blev løftet på lokale hænder, skåret ind til benet og omdøbt til "Anløbsbroen" - et maritim Byrumsmøbel man over sommeren kunne anløbe til fods, på Eriksens plads.


En del af de studerende havde i mellemtiden fundet andre sommerferieplaner med de der tog med arbejdede hårdt, drak deres "Riga", lærte meget og havde igen et fantastisk ophold i Marstal og nød det i fulde drag da mere end 70 Lokale folk dukkede op og fejrede deres projekt med dem til vores fernisering.   


VI håber at vi igen i 2017 får mulighed for at besøge Marstal og holde byggeworkshop på Eriksens Plads.