Naturværksted

Madpakkehus og SkovobservatoriumBaggrund


Madpakkehuset og skovobservatoriet er en tilbygning til udflytterbørnehavens eksisterende Naturværksted.

Huset som er bygget af ubehandlet Douglastræ fra Syddjurs Savværk, kan bruges i forbindelse med læreprojekter i naturen, men også som et hyggeligt samlingssted i skoven.

På afstand ligner huset blot et lille træskur med et tårn på, men ved nærmere eftersyn vil man opdage en række små særheder. Huset er bygget med et integreret bænkarrangement, som i sin aktuelle kontekts danner en tribunevirkning, hvor man kan krybe i ly på de enkelte niveauer, men også så alle børn kan orientere sig mod samme punkt. Det kunne være en historiefortæller der står på verandaen foran huset, eller en pædagog der fortæller om dagens program. I husets ene hjørne er der et udkigstårn hvorfra børnene på skift kan iagttage trækronerne i skoven. Adgangen til tårnet placerer sig i forbindelse med bænkarrangementer og selvom man er relativt højt over jorden, er man ikke højt over gulvet i huset. For at skabe sikkerhed omkring børnene er det heller ikke muligt at kravle ud af tårnet, men blot at tage skoven i betragtning gennem tårnets vinduer.       


Scenario. 


Børnenes fødder lyder som trommestikker hen over terressen på vej mod samling i “naturværkstedet”. Terrassen forbinder mellem det eksisterende “naturværksted” og det nye “skovobservatorium”. Efter samling skal der ledes efter ting i naturen. Da børnene er godt igang med deres undersøgelser i skoven sniger pædagogen sig hen på den bænk som løber hele vejen rundt om huset. Her kan han sidde i formiddagssolen og holde øje med børnene.  Efter noget tid samles alle i skovobservatoriet for at se på de ting de har fundet. De tager plads på husets indbyggede bænke i to niveauer og retter opmærksomheden mod Naturvejlederen som gennemgår dagens fund.   


Omkring frokost ruller en af klyngens minibusser ind på parkeringspladsen. Chaufføren har taget en flok med fra en af klyngens vuggestuer. Det er blæst lidt op og vinden er kold, så det er hyggeligt at krybe sammen i “madpakkehuset”. Børnene sidder helt tæt på bænkene og spiser deres madpakker. De får æg, hvilket får pædagogen til at tænke på at han har set en fuglerede i et træ bag huset. På skift kravler børnene op i husets udsigsttårn ogkigger ud af de små observationsluger. Og ganske rigtigt, der sidder en flok små fugleunger i en trækrone og venter på deres frokost lige foran husets tårn.


Inden afgang tilbage mod Vesterbro serveres der brød og frugt. De små gæster fra Vuggestuen for lov til at sidde i huset idag, mens de store børn samles på teressens forkant som danner en stor bænk mellem de to huse.


Således blev hus og terrasse anvendt til forskellige formål, ude og inde og oppe og nede, uden at der måtte flyttes rundt på møbler osv. Lige som i et skib tjente husets elementer flere formål end de først antagede.